DSC05508

Domowa chałka orkiszowa

DSC05490

Jesienne, weekendowe poranki wymagają słodkiej oprawy i pięknego zapachu roznoszącego się po każdym domowym kącie. Złota, miękka i jeszcze ciepła chałka z gorącym mlekiem czy też ulubioną kawą…nie ma nic lepszego, prawda?

DSC05508
Orkiszowa, domowa chałka:
Składniki:
-400g mąki orkiszowej jasnej
-200 ml ciepłego (nie gorącego) mleka
-5-6g suchych drożdży
-szczypta soli
-80g cukru trzcinowego
-50g stopionego i przestudzonego masła
+jako do wysmarowania wierzchu

Przygotowanie:
Mąkę, drożdże, cukier i sól łączymy.
Wolnym strumyczkiem, cały czas mieszając wlewamy mleko. Łączymy składniki za pomocą łyżki.
Następnie dodajemy masło i wyrabiamy ciasto rękoma ok. 7-10 minut.
Wkładamy do czystej miski (wysmarowanej delikatnie oliwą), przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 1h w ciepłe miejsce.
Po tym czasie wbijamy w ciasto pięść, w celu odgazowania, wykładamy na blat i zagniatamy je kilkoma ruchami. Dzielimy na 3 części, z każdej formujemy wałeczek, a następnie zaplatamy je na kształt warkocza (robimy to na kawałku papieru do pieczenia, aby łatwiej było przenieść potem chałkę do pieca).
Przykrywamy, odstawiamy na 40 minut w ciepłe miejsce.
Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni. Przed pieczeniem smarujemy chałkę roztrzepanym jajkiem i ewentualnie posypujemy makiem, sezamem lub płatkami kokosa. Pieczemy 20-25 minut, do zrumienienia.

DSC05505

One thought on “Domowa chałka orkiszowa

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *