13555933_1227101384001932_767370683_o

Chlebek bananowy z mąką gryczaną

Chlebek bananowy nie jest typowym chlebem, nie ma z nim kompletnie nic wspólnego. Jest to słodki wypiek przypominający bardziej delikatne, słodkie i lekkie ciasto. Jego ogromną zaletą jest to, że wykonanie go jest dziecinnie proste, a włączanie miksera zbędne. W dodatku będzie on dobrą opcją na wykorzystanie zbyt dojrzałych bananów, a im te będą bardziej dojrzałe, tym chlebek będzie słodszy dzięki ich naturalnej słodyczy. Do „banana bread” możemy dorzucić też całą gamę orzechów czy nasion, które mamy. Wzbogacą one go o dodatkowe walory smakowe i odżywcze!

Idealnie sprawdzi się jako propozycja na drugie śniadanie lub podwieczorek. Warto podać go w towarzystwie domowej konfitury bądź masła orzechowego 🙂

13509633_1221568024555268_574976636_o

Gryczano-orkiszowy chlebek bananowy
Składniki:
-4 bardzo dojrzałe banany
-szklanka mąki gryczanej
-szklanka mąki orkiszowej jasnej
-2 jajka
-łyżeczka proszku do pieczenia
-3 łyżki roztopionego nierafinowanego oleju kokosowego
-2 łyżki nasion chia
-1/2 szklanki ulubionych orzechów (posiekanych)
-szczypta soli
-spora łyżeczka cynamonu

Przygotwanie:
Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni. Niedużą keksówkę wykładamy papierem do pieczenia.

Banana rozgnatamy widelcem (lub tłuczkiem do ziemniaków) na gładkie puree. Dodajemy cynamon, olej i jajka. Mieszamy.

W oddzielnej misce łączymy ze sobą mąki, proszek do pieczenia, sól i nasiona. Wsypujemy suche składniki do mokrych i dokładnie mieszamy.

Powstałą masę przelewamy do keksówki. Chlebek można dodatkowo z wierzchu ozdobić płatkami lub nasionami lecz nie jest to konieczne. Pieczemy 50-60 minut (do suchego patyczka).

13570226_1221568037888600_845975070_o

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *