DSC04703

Chleb orkiszowy z ziarnami

Pieczywo to bezapelacyjnie podstawa naszej codziennej diety. Nie ma nic prostszego jak ukrojenie kromki chleba jako dodatek do śniadania, wzięcie pożywnej bułki do pracy, czy też zaserwowanie pełnych kolorów kanapek w porze kolacji.

DSC04703

Osobiście należę do grona ludzi, dla których dzień bez dobrego chleba to dzień stracony. tym bardziej bez jego pieczenia.

Uwielbiam, kiedy po domu unosi się zapach świeżego pieczywa i słychać chrupanie skórki w trakcie krojenia. Miękkie i delikatnie ciepłe kromki nie potrzebują kompletnie żadnych dodatków, ponieważ same smakują wybornie!

DSC04718

Ten chlebek jest na prawdę prostym wypiekiem. Do jego wykonania nie potrzebujecie aktywnego zakwasu i kilkunastu godzin na czekanie, wystarczy wam odrobina suszonych drożdży i wolny poranek 🙂

DSC04716

Chleb orkiszowy z pestkami dyni i siemieniem lnianym
Składniki (1 bochenek):
-230g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
-270g  mąki orkiszowej jasnej BIO
-ok. 350g letniej, przegotowanej wcześniej wody
-1,5 łyżeczki soli himalajskiej
-100g mieszanki pestek dyni i siemienia lnianego
-3g suszonych drożdży

Przygotowanie:
I. Mąkę i 300g wody dokładnie mieszamy. Odstawiamy na ok. 30-60 minut.
II. Następnie dodajemy drożdże i resztę wody (może się okazać, że potrzeba jej odrobiny mniej (ciasto musi mieć delikatną konsystencję i nie kleić się). Wyrabiamy ciasto ok. 5 minut. Odstawiamy na kolejne 30 minut.
III. Po tym czasie dodajemy sól i dodatki. Dokładnie wyrabiamy ciasto (można to robić za pomocą miksera i przystosowanych do tego mieszadeł). Odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 2h.
IV. Kiedy ciasto podwoi swoją objętość wyjmujemy je na blat i składamy na kształt bochenka. Wkładamy do koszyczka, w którym nasz chleb będzie wyrastał (wcześniej koszyczek wykładamy bawełnianą ściereczką i obsypujemy mąką. Zapobiegnie to przyklejeniu się ciasta). Odstawiamy ciasto na 1h.
W tym czasie zaczynamy rozgrzewać piekarnik do temperatury 250 stopni (termoobieg) Na dolną półkę stawiamy naczynie żaroodporne z wrzątkiem (dzięki temu zaparujemy piekarnik).
V. Wyrośnięte ciasto przekładamy na papier do pieczenia, ewentualnie nacinamy i wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy przez 10 minut w 250 stopniach, następnie zmniejszamy temperaturę do 200 i dopiekamy kolejne 25-30 minut (chleb postukany od dołu będzie wydawał głuchy dźwięk).
Dokładnie studzimy 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *