chleb

Chleb orkiszowy na zaczynie drożdżowym z nasionami chia i czosnkiem niedźwiedzim

Chleb jest głęboko zakorzenionym w polskiej kulturze produktem. W przeciągu wieków człowiek stworzył niezliczone jego rodzaje-od tych najzwyklejszych, przez te z przeróżnymi dodatkami, aż po te, które wymagają od nas ogrom miłości i czułości. Niestety, coraz mniej ludzi oddaje się przyjemności jaką jest robienie i jedzenie własnego chleba. W każdym sklepie znajdziemy dosłownie to, co chcemy za stosunkowo niską cenę i jakość. Właśnie-jakość sklepowych chlebów. Czy pokusiliście się kiedyś o przeczytanie etykiety z informacją, co zawiera chleb z popularnych marketów? Lista składników jest niezwykle długa, a prawda jest taka, że żeby stworzyć doskonały bochenek potrzebujemy tylko wody, mąki, drożdży (zwykłych, bądź w postaci zakwasu) i soli. To czysta podstawa stanowiąca fundament pieczywa. W tworzeniu swoich domowych bochenków pokuśmy się też o wodze fantazji i dodatki, które lubimy. To sprawi, że jedzenie ciepłej kromki przyniesie nam jeszcze więcej pozytywnych wrażeń i emocji! 

Ile dobroci przyniesie nam jedzenie orkiszu?
Orkisz już w starożytności był podstawą diety człowieka. W dzisiejszych czasach jest niestety mało popularny i uprawia się go głównie w gospodarstwach ekologicznych.
Mąka orkiszowa bogata jest w białko, błonnik pokarmowy, nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy B, A, E, D, miedź, cynk, selen, żelazo, fosfor, potas, krzem. Produkty wykonane z mąki orkiszowej poprawiają ogólne samopoczucie – przy przemęczeniu, osłabieniu, spadku odporności. Polecane są także przy wielu chorobach oraz do ich zapobiegania. Są to m.in. choroby reumatyczne, nowotworowe, choroby serca i układu krążenia. Polecane są przy podwyższonym poziomie cholesterolu, alergiach, schorzeniach żołądkowo-jelitowych a nawet przy chorobach na tle nerwowym i depresjach.

chleb

Chleb orkiszowy na zaczynie drożdżowym z nasionami chia i suszonym czosnkiem niedźwiedzim:

Składniki na zaczyn:
-100g mąki orkiszowej typ 750
-100 ml letniej wody
-3/4 łyżeczki suszonych drożdży

Składniki na ciasto właściwe:
cały zaczyn
-350g mąki orkiszowej typ 700
-50g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
-2,5 łyżeczki suszonych drożdży (płaskie)
-ok. 250-300ml letniej wody
-do 50g nasion chia
-2 łyżeczki suszonego czosnku niedźwiedziego
-10g soli (ok. 1,5 łyżeczki)

Przygotowanie:

  • Składniki potrzebne do zrobienia zaczynu dokładnie razem mieszamy, przykrywamy folią aluminiową i odstawiamy na min. 6h (najlepiej na całą noc) w ciepłe miejsce, w celu fermentacji.

  • Po tym czasie resztę mąki, zaczyn, drożdże i wodę mieszamy ze sobą. Odstawiamy pod przykryciem na ok. 20 minut.

  • Następnie do powstałego ciasta dosypujemy sól i dodatki. Wyrabiamy ciasto w misce rozciągając je (łapiemy ciasto od spodu i naciągamy je na górę). Wykonujemy te czynność przez min. 10-15 minut (ciasto musi być jednolite, a wszelkie dodatki dokładnie w nim rozprowadzone). Wyrobioną masę przykrywamy bawełnianą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 1-1,5h (musi podwoić objętość).

  • Następnie przerzucamy ciasto na wysypany mąką blat i składamy na kształt koszyczka do wyrastania lub zwykłej keksówki (w tym przypadku należy wyłożyć ją wcześniej papierem do pieczenia, lub wysmarować masłem i wysypać bułką tartą/otrębami). Ciasto przekładamy do formy i odstawiamy do wyrośnięcia na kolejną godzinę.

  • Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni razem z blachą do pieczenia (jeżeli chleb rósł w koszyczku to przekładamy go bezpośrednio na nagrzaną blaszkę z papierem do pieczenia i ewentualnie nacinamy, jeżeli wyrastał w keksówce-zostawiamy w niej). Pieczemy przez 20 minut w 220 stopniach i 20 minut w 200 stopniach. Chleb jest gotowy w momencie, kiedy postukany wyda głuchy dźwięk. 

Dodatkowo:
-jeżeli chcemy uzyskać chrupiącą skórkę, to w trakcie nagrzewania piekarnika na jego spód należy wyłożyć naczynie wypełnione wodą.
-podane dodatki to tylko propozycja. Eksperymentujcie i dodawajcie do chleba to, co lubicie!
-proces wyrabiania ciasta jest bardzo ważny i wymaga poświęcenia mu minimum 10 minut.
-woda musi mieć mniej niż 60 stopni, ponieważ wtedy nasze drożdże zginą. Warto sprawdzić palcem, czy jej temperatura nie sprawia nam dyskomfortu-wtedy będzie idealna.


13460969_1213602075351863_151768378_o

2 thoughts on “Chleb orkiszowy na zaczynie drożdżowym z nasionami chia i czosnkiem niedźwiedzim

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *