DSC08273

Bircher muesli

Owsianka-śniadaniowy klasyk.
Na mleku, wodzie, jogurcie, z owocami, orzechami, a często spotykana też w wersji wytrawnej.
Zdarzają się jednak i tacy, którym nawet wymówienie słowa „owsianka” sprawia problem. Negatywne podejście do tego śniadaniowego dania zazwyczaj spowodowane jest nieumiejętnością dobrego przygotowania jej.
Osobiście myślę, że warto trochę pokombinować i znaleźć swój indywidualny sposób na owsiankę idealną, taką, o której będziecie myśleć przed snem i nie będziecie mogli doczekać się nadchodzącego poranku, żeby ją zjeść.

DSC08273

Dziś mała wariacja na temat bircher muesli, czyli sposobu na owsiankę prosto od szwajcarskiego dietetyka 🙂

Bircher muesli
(1 porcja)
-50g płatków owsianych
-ok. 150g soku jabłkowego
-100g gęstego jogurtu greckiego
-jabłko
-szczypta soli i cynamonu
-garść orzechów/masło orzechowe i ulubione owoce

Płatki zalewamy sokiem jabłkowym kilka milimetrów ponad ich poziom. Dodajemy do tego starte jabłko, cynamon, sól, przykrywamy folią lub talerzykiem i odstawiamy do lodówki na noc.
Rano dodajemy do napęczniałych płatków gęsty jogurt.
Podajemy z ulubionymi orzechami i dodatkową porcją owoców.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *