ede

Bezglutenowe tartaletki z jajkiem i mozarellą

Miło jest zacząć dzień trochę inaczej niż zwykle. Wyrzec się wszelkich owsianek, kanapek, jajecznic i wszystkiego, co przez 5 dni w tygodniu ląduje na naszym talerzu o poranku.
Poświęcając choć jeden wolny poranek w tygodniu i przygotowując nieco bardziej wymagające, ale odwdzięczające się smakiem śniadanie, porządnie naładujecie swoje baterie na nadchodzące dni w pracy. Oczywiście nie trzeba od razu rezygnować z porcji zdrowia. Można upiec przecież „dwie pieczenie na jednym ogniu”.

DSC07649

Co powiecie na bezglutenowe, chrupiące kruche ciasto, ciągnącą mozarellę i idealnie ścięte jajko? Do tego lekka sałatka i królewskie śniadanie gotowe 🙂

ede

Bezglutenowe tartaletki z jajkiem i mozarellą 

4 sztuki
Składniki:
-50g zimnego masła
-80g mąki jaglanej
-20g mąki ziemniaczanej
-3/4 łyżeczki soli himalajskiej
-5 jajek
-1/2 kulki mozarelli
-grubo mielony pieprz, bazylia

1. Mąki, sól i jedno jajko łączymy. Dodajemy posiekane w kostkę masło i ręcznie lub za pomocą robota wyrabiamy zręcznie ciasto. Gotowe formujemy w kulę, zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na 45-60min.
2. Dzielimy ciasto na 4 części. Wykładamy nim przygotowane tartaletki i ponownie wkładamy je do lodówki na 45-60min.
3. Schłodzone dziurkujemy widelcem i pieczemy ok. 12-15 minut w 180 stopniach (aż delikatnie się zrumienią i stwardnieją).
4. Na podpieczone spody nakładamy porcję pokrojonej mozarelli i wbijamy na wierzch jajko. Pieczemy przez kolejne 10-15 minut (aż jajka zetną się tak, jak preferujecie)
5. Podajemy na ciepło posypane szczyptą soli, pieprzem i świeżą bazylią.

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *