13509424_1220537041325033_451764948_o

Bezglutenowe jaglane kopytka

Wszelkie mączne potrawy cieszą się ogromnym powodzeniem na polskim stole. Pewnie każdy z nas zna smak kluseczek śląskich, leniwych czy tradycyjnych kopytek, które babcie potrafiły robić hurtowo w zaledwie kilkanaście minut. Wystarczy dodać do nich nawet najprostsze dodatki, a już będą idealną propozycją na obiad czy kolację. Nie ma więc co się dziwić, że tak często lądowały na naszych talerzach.

Kopytka z dodatkiem kaszy jaglanej to doskonały sposób na przemycenie jej do swojej codziennej diety. Smak „królowej kasz” jest praktycznie nie wyczuwalny, a konsystencja identyczna jak tych tradycyjnych.

Możecie je zrobić w wersji w pełni bezglutenowej (dodając mąkę bezglutenową-ryżową, ziemniaczaną) lub w wersji nadal zdrowej, lecz glutenowej-z mąką orkiszową.

 13509424_1220537041325033_451764948_o

Jaglane kopytka
Składniki (ok. 60 kluseczek):
-1 szklanka nieugotowanej kaszy jaglanej
-3/4 szklanki mąki jaglanej
mąka orkiszowa lub w wersji bezglutenowej np. ryżowa do podsypywania
-łyżeczka soli
-jajko
-woda do gotowania

Przygotowanie:
Kaszę dokładnie płuczemy i gotujemy zgodnie z zaleceniami na opakowaniu.

Przestudzoną kaszę blendujemy z jajkiem i solą. Dodajemy mąkę i zagniatamy gładkie i elastyczne ciasto. Dzielimy je na 4-5 części. Z każdej formujemy wałeczek i kroimy na mniejsze kawałki.

W dużym garnku gotujemy wodę z odrobiną soli. Kiedy zacznie wrzeć wrzucamy kluseczki i gotujemy ok. 3 minuty od wypłynięcia.

Wspaniale smakują tuż po ugotowaniu, ale możemy je też podsmażyć na oleju kokosowym nierafinowanym, który doda im dodatkowego aromatu! Podane z kleksem kwaśnej śmietany lub jogurtu, z leśnymi jagodami i odrobiną słodkości będą obłędne!

13509504_1220537071325030_1072244767_o

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *