14303773_1279720815406655_1525138317_o-1

Bezglutenowe gofry gryczane

Może lato biegnie już ku końcowi, ale nie oszukujmy się-na gofry zawsze jest dobry moment! Wspominam o lecie, ponieważ zdaję sobie sprawę z tego, że te wafle, to chyba jeden z podstawowych, wakacyjnych grzechów! Bita śmietana, cukier puder, owoce w żelu, czekolada lub inne polewy to ich nieodłączne…i dość kaloryczne znajome. Prawda jest taka, że raz na jakiś czas takie gofry nam nie zaszkodzą, pewnie wręcz sprawią, że nasze samopoczucie zdecydowanie się polepszy, ale przecież nie będziemy czekać na specjalną okazję, żeby zadowolić się chrupiącym wafelkiem.

14329168_1279720848739985_15578998_o

Wystarczy kilka modyfikacji. Mąkę pszenną zamieniamy na gryczaną, zwykłe masło na nierafinowany olej kokosowy lub masełko klarowane, a cukier na ksylitol lub erytrol. Przyznam, że do mąki gryczanej podchodziłam z pewnym dystansem. Jest ona bardzo wyrazista i bałam się, że jej smak zdominuje w daniu. Całe szczęście tak nie było! Okazało się, że lekki aromat gryki stanowi wspaniałe uzupełnienie dla słonych i słodkich dodatków. Gofry te są lekkie, bezglutenowe i w pełni dają radę jako posiłek, który ma sprawić, że nasz dzień będzie smaczny już od rana, mianowicie śniadanie 🙂

A dlaczego akurat mąka gryczana? Ponieważ jest to produkt, który zawiera mnóstwo witamin (np. z grupy B i E), minerałów takich jak: sód, potas, wapń, fosfor i magnez oraz dużo białka, które w tym przypadku działa korzystnie na obniżenie poziomu cholesterolu we krwi. W dodatku jest produktem bezglutenowym, czyli idealnym dla osób chorujących na celiakię. Nadaje się świetnie do wszelkiego rodzaju pieczywa, kluseczek, makaronu czy placków. Koniecznie jej wypróbujcie!

14303773_1279720815406655_1525138317_o

Bezglutenowe gryczane gofry z jajkiem w koszulce i aromatycznym szpinakiem
Składniki:
-80g mąki gryczanej
-20g mąki ziemniaczanej
-1 duże jajko
-szczypta soli
-łyżeczka proszku do pieczenia
-łyżeczka oleju kokosowego
-ok. 100-120ml mleka
+do jajka w koszulce potrzebujecie: jajko „zerówka”, łyżkę octu winnego (lub zwykłego), wodę i mały rondelek
+smażony szpinak: 2 duże garści szpinaku, łyżka masła klarowanego, ½ niedużej cebulki,ząbek czosnku, sól, pieprz, gałka muszkatołowa,

Przygotowanie:
Zaczynamy od rozgrzania gofrownicy.
Mąkę, proszek do pieczenia, sól, olej i żółtko umieszczamy w dużej misce.
W mniejszej ubijamy białko z dodatkową szczyptą soli na puszystą masę.
Do mącznej mieszanki wlewamy mleko i mieszamy do uzyskania dość gęstej konsystencji. Następnie szpatułką delikatnie dodajemy do masy ubite białko. Dobrze rozgrzaną gofrownicę lekko smarujemy olejem kokosowym (jeżeli jest taka konieczność) i wkładamy po 2 łyżki ciasta na 1 gofra (lub więcej w zależności od gofrownicy). Pieczemy ok. 5 minut.

Żeby przygotować jajko w koszulce, w rondelku zagotujcie wodę z octem. Jajko wbijcie delikatnie do mniejszej miseczki. Kiedy woda zacznie wrzeć zróbcie łyżką lekki „wir” i cały czas mieszając ostrożnie wlejcie jajko. Należy je gotować max. 3 minuty.
Szpinak dokładnie myjemy, cebulkę i czosnek drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy masełko, dodajemy cebulkę i czosnek. Chwilę podsmażamy i wrzucamy szpinak. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką i chwilkę jeszcze dusimy na patelni.
Kiedy wszystko mamy gotowe, na gofra nakładamy szpinak i jajko, obsypujemy świeżo zmielonym pieprzem i cieszymy się pysznym śniadaniem.

Jeżeli wasze podniebienia należą do grupy lubiących słodkie początki polecam wybrać połączenie twarożku, banana i zblendowanych daktyli 🙂

14303817_1279720832073320_410394821_o

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *