DSC04793

Bezglutenowe ciasto z owocami leśnymi

Ciasto z serii „szybko i na lato”.
Jeżeli wróciliście własnie z wakacji, jesteście przejedzeni goframi z bitą śmietaną i lodami, bo pozwoliliście sobie w czasie urlopu na więcej, to to na pewno nie jest moment, żeby pozbawić się wszelkich słodkich przyjemności!
Wręcz odwrotnie…
W takim przypadku świetnie sprawdzą się wszelkie zdrowsze wypieki, które umilą wam niedzielne popołudnia 🙂

DSC04785

Co powiecie na lekkie ciasto, inspirowane włoskim klasycznym wypiekiem z dodatkiem ricotty, ale zupełnie pozbawione glutenu? Moim zdaniem to kompletny strzał w dziesiątkę!
Możecie dodać do niego wasze ulubione owoce (truskawki, maliny, jagody, borówki, porzeczki..), lekko obsypać po upieczeniu cukrem pudrem (lub zmielonym ksylitolem) i nadal cieszyć się latem 🙂

DSC04793

Bezglutenowe ciasto z jagodami i malinami
Składniki:
-200g mąki ryżowej
-50g mąki jaglanej
-50g skrobi ziemniaczanej
-250-300g ricotty
-3 jajka
-60ml stopionego nierafinowanego oleju kokosowego
-150g ksylitolu
-1 łyżeczka sody oczyszczonej
-1 łyżeczka proszku do pieczenia
-2-3 garści jagód i malin (łącznie, mogą być mrożone)
-łyżeczka soku z cytryny

Przygotowanie:
Mąki, proszek do pieczenia, sodę przesiewamy.
Jajka z ksylitolem ubijamy na jasną masę (ok. 7 minut)
Dodajemy partiami ricottę, dokładnie miksujemy. Wlewamy cienkim strumieniem olej i sok z cytryny
Do mokrych składników dodajemy suche i miksujemy tylko do momentu, aż masa będzie połączona (może być dość gęsta).
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
Małą keksówkę wykładamy papierem do pieczenia, wlewamy ciasto i posypujemy wierzch owocami.
Pieczemy ok. 40-45 minut (do suchego patyczka).

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *