DSC06499

Bananowe muffinki orkiszowe

Znacie ten moment kiedy w lodówce zalega wam kilka poczerniałych bananów, a wy kompletnie nie wiecie co z nimi zrobić? Wyrzucenie ich nie wchodzi w grę (!), dlatego jeżeli macie kilka sztuk wymagających wykorzystania koniecznie wypróbujcie ich w formie muffinek! To taka mała odskocznia od bardzo dobrze znanego chlebka bananowego 🙂

DSC06509

Bananowe muffinki z nutką cynamonu
Składniki:
-1 jajko
-250g bardzo dojrzałych bananów (waga po obraniu)
-50ml stopionego nierafinowanego oleju kokosowego
-15g mąki kokosowej (lub wiórków)
-290g mąki orkiszowej
-70g ksylitolu
-szczypta soli
-łyżeczka cynamonu
-łyżeczka proszku do pieczenia
-1/2 łyżeczki sody
-130ml mleka

Przygotowanie:
1. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni i przygotowujemy formę na muffinki.
2. W małej misce mieszamy mąki, sodę, proszek do pieczenia, sól, ksylitol i cynamon.
3. W dużej misce blendujemy banany, olej i mleko.
4. Suche składniki wsypujemy do mokrych i mieszamy jedynie do połączenia, najlepiej widelcem (mogą zostać grudki).
5. Formy do muffinek wykładamy ciastem do ok. 3/4 objętości. Posypujemy z wierzchu migdałamilub wiórkami kokosowymi.
6. Pieczemy 20-25 minut w 180 stopniach (do zrumienienia)

DSC06521kk

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *