DSC07590

Mini tortille z pesto z awokado, pieczonymi warzywami i fetą

Jeżeli właśnie jesteście na etapie poszukiwania idealnej karnawałowej przekąski, to trafiliście idealnie!

DSC07575

Nie da się ukryć, że wszelkiego rodzaju imprezy nie mogą obejść się bez dobrego jedzenia. Zawsze milej jest spędzić czas w miłym gronie nad talerzem pełnym samych dobroci. Oczywiście najłatwiej jest zastawić stół 5 różnymi smakami chipsów, ale przecież z tego nie płyną żadne korzyści! Nie znajdziemy w nich ani odrobiny zdrowia, a tym bardziej wspaniałego smaku.

DSC07590

Na karnawałowe szaleństwo najlepiej sprawdzą się szybkie, nieduże przekąski, które znikną za jednym..bądź dwoma gryzami.
Taką propozycją są właśnie mini tortille z pieczonymi warzywami, fetą, pastą pełną zdrowych tłuszczy i pestkami granatu, które na pewno zasmakują każdemu 🙂

DSC07576

Mini tortille z pieczonymi warzywami, pesto z awokado, fetą i granatem

TORTILLE:
-175g mąki orkiszowej jasnej
-80/90g gorącej wody
-3/4 łyżeczki soli
-duża łyżka oliwy

Mąkę, sól i oliwę mieszamy. Dolewamy wodę (80g) i za pomocą łyżki staramy się połączyć składniki (w razie potrzeby dolewamy pozostałe 10g wody). Zważywszy na to, że ciasto będzie gorące ostrożnie zaczynamy wyrabiać je ręcznie ok. 7-10 minut. Gotowe ciasto przekładamy do foliowego woreczka i odstawiamy na min. 30 minut.
Następnie dzielimy ciasto na dwie części, każdą rozwałkowujemy i wycinamy koła o pożądanej wielkości. Smażymy je na dobrze rozgrzanej, suchej patelni przez ok. 40-50 sekund z każdej strony (zaczną robić się brązowe plamki). Gotowe tortille układamy na talerzyku przykrywając je wilgotną ściereczką.

PESTO Z AWOKADO: 
-1/2 dojrzałego awokado
-1 łyżeczka soku z cytryny
-2-3 duże łyżki oliwy `
-2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
-kilka listków świeżej bazylii
-szczypta pieprzu cayenne
-sól, pieprz do smaku

Wszystkie składniki łączymy ze sobą za pomocą blendera. W razie konieczności można dolać do pesto odrobiny zimnej wody, która ułatwi blendowanie.

PIECZONE WARZYWA: 
-200g ugotowanej ciecierzycy (może być z puszki, dokładnie przemyta)
-1 czerwona papryka
-kilka pieczarek
-2 łyżki oliwy
-sól, pieprz
-łyżeczka za’ataru

Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni.
Ciecierzycę, pokrojoną w paski paprykę i pokrojone w plasterki pieczarki mieszamy z oliwą i przyprawami. Przenosimy je na blaszkę piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy przez 20 minut.

Gotowe tortille smarujemy pesto z awokado, nakładamy upieczone warzywa, posypujemy FETĄ i PESTKAMI GRANATU.
Świetnie sprawdzą się w wersji za równo na zimno jak i na ciepło.
Jest to nie tylko smaczna propozycja karnawałowa, ale również fajna propozycja do wzięcia na wynos do pracy lub szkoły.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *