DSC04341

Bakłażan z kaszą jaglaną, mozarellą i pomidorem

Bardzo proste, a co ważniejsze-niezwykle zdrowe danie idealne na lekki, letni obiad. Zapraszam na bakłażany faszerowane „królową kasz”, ciągnącą mozarellą i słodkimi pomidorami, których w tym okresie powinniśmy jeść jak najwięcej (mają najwięcej smaku i witamin:)) Bakłażan faszerowany kaszą jaglaną, zapiekany z mozarellą i pomidrokiem  Składniki (2 porcje): -100g suchej…

DSC04294

Lody bananowo-szpinakowe

Domowe, na bazie owoców i w tym przypadku również warzyw. Bez dodatku żadnych sztucznych składników. Z chrupiącym dodatkiem chipsów bananowych! Nic innego jak zielone, zdrowe i rozkoszne dla podniebienia lody! Bananowo-szpinakowe lody Składniki: 3 dojrzałe banany duża garść świeżego szpinaku 2 łyżeczki soku z cytryny 2-3 łyżki ksylitolu (opcjonalnie) 1/2…

DSC04226

Lekka sałatka z fetą, jabłkiem i daktylami

Nie ma innej pory roku, która tak bardzo sprzyjałaby „sałatkowaniu” jak lato. Dostępność świeżych owoców i warzyw jest aktualnie na takim poziomie, że czasem ciężko podjąć wybór dotyczący tego, jakie warzywka wracają dziś z nami do domu 🙂 Powszechność i świeżość warzyw i owoców, to jedno. Przy ciepłej pogodzie zazwyczaj…

DSC04108

Arbuzowa lemoniada z chia

Ciepłe dni wymagają dużej dawki orzeźwiających i dobrze nawadniających napojów. Oczywiste jest, że podstawowym spożywanym przez nas płynem powinna być woda (w ilości nie mniejszej jak 1,5l!). Niestety chyba każdy ma takie dni, że z trudnością wypija jej minimalną ilość. W takich przypadkach z pomocą przychodzą soki. Nie mam tu…

DSC03963

Amarantusianka z ekspandowanego amarantusa

Amarantus prawdopodobnie nadal jest jednym ze zbóż, które pojawia się na naszych stołach w małych ilościach. Przyznaję się, że troszkę mnie to nie dziwi, ponieważ przez dłuższy czas sama miałam problem z wprowadzeniem go do swojego codziennego jadłospisu. Popping idealnie nadaje się jako dodatek do jogurtów, bądź jako składnik domowych…

DSC03819

Szpinakowe naleśniki

Szpinakowe naleśniki, czyli placki przepełnione wiosną! Aktualnie zieleń otacza nas na każdym kroku, więc nie można pozbawić jej też talerzy 🙂 Naleśniki ze szpinakiem są niezwykłą wersją zwykłych placuchów. Drobny dodatek owych liści sprawia, że danie nabiera kompletnie innego charakteru. Naleśniczki same w sobie są bardzo delikatne i wprost rozpływają…

DSC03721

Ciasto orkiszowe z mąką migdałową i truskawkami

W trakcie sezonu truskawkowego nie ma mowy o nie wykorzystaniu tych owoców do letniego, lekkiego ciasta! Co powiecie na szybki i zdrowy „truskawkowy wypiek”? Dzisiejsze ciasto z mąki orkiszowej, wzbogacone o migdały będzie idealnym pomysłem na weekend (i nie tylko!). W składzie ma same wartościowe składniki, więc po zjedzeniu kawałka..lub…

DSC03356

Orkiszowy chleb na maślance

Dawno nie piekłam nic tak prostego a za razem niesamowitego! Wykonanie tego chlebka jest banalnie proste, a strukturą i smakiem wygrywa on z nie jednym drożdżowym wypiekiem! Dzięki dodatkowi maślanki do ciasta, chleb jest leciutki i miękki. Uwierzcie mi, tosty z tego chleba będą najlepszymi jakie w życiu jedliście! Orkiszowy…

18618370_120332000853977478_1217423477_o

Bezglutenowa wiosenna tarta ze szparagami

Ostatnimi czasy o problemie nietolerancji glutenu słyszy się coraz częściej. Nic w tym dziwnego. Jesteśmy coraz bardziej świadomi i zwracamy uwagę na to, co trafia na nasze talerze! Ale właściwie to czym jest gluten? Jest to białko, które znajdziemy w zbożach tj. pszenica, jęczmień, żyto czy owies. Dzięki jego obecności…

18406351_1532803270098407_1545299792_o

Śniadaniowe muffinki z płatkami jaglanymi

Muffinki to idealny wypiek, który możemy szybko zaserwować sobie na weekendowe śniadanko lub jako przekąska do pracy czy szkoły. Te małe i niepozorne ciasteczka można wzbogacić o wszystko, na co aktualnie mamy ochotę i dla równowagi dodać do tego odrobinę zdrowszych dodatków. Dzięki takim rozwiązaniom z łatwością i smakiem zjemy…

1 2 3 6