DSC05653

Kalafiorowe pizzerinki

Szukanie i próbowanie – dwie bardzo ważne czynności w życiu…i w kuchni! Gdybyśmy nie kombinowali, to byłoby nudno. Dzięki wyobraźni i odrobinie chęci każdy dzień może mieć inny smak: czasem lepszy, czasem gorszy, ale nigdy ten sam! Dookoła nas jest tak wiele dobroci, że na prawdę nie warto zamykać się…

DSC05523

Sezonowe owoce pod szybką kruszonką z patelni

Jest coś co sprawia więcej przyjemności niż wieczór z ciepłym kocem, rozgrzewającą i aromatyczną herbatką oraz czymś słodkim? Czymś, czego przygotowanie nie zajmie nam dużo czasu i wprawi podniebienie w stan czystej rozkoszy? Oczywiście, że nie ma (chyba, że są tu jacyś prawdziwi przeciwnicy spokojnych wieczorów :))! Kilka nieskomplikowanych składników,…

DSC05508

Domowa chałka orkiszowa

Jesienne, weekendowe poranki wymagają słodkiej oprawy i pięknego zapachu roznoszącego się po każdym domowym kącie. Złota, miękka i jeszcze ciepła chałka z gorącym mlekiem czy też ulubioną kawą…nie ma nic lepszego, prawda? Orkiszowa, domowa chałka: Składniki: -400g mąki orkiszowej jasnej -200 ml ciepłego (nie gorącego) mleka -5-6g suchych drożdży -szczypta…

DSC05255

Kotleciki jaglano-cieciorkowe

Kasza jaglana nie bez powodu otrzymała miano „królowej kasz”. Jest to jeden z tych produktów, o których nie da się powiedzieć niczego złego, a w dodatku można z niej przygotować mnóstwo przeróżnych dań: zaczynając od deserów, a kończąc na wytrawnych obiadach. Nikt chyba nie zaprzeczy jeżeli powiem, że te jaglano-ciecierzycowe…

DSC05152

Zielona „shakshuka”

Co prawda pomidorów wokół bez liku, więc wypadałoby przygotować shakshukę w sposób tradycyjny. Przygotowanie tego dania to nic prostszego! Pomidorki wyparzamy, obieramy ze skórki, podsmażamy na patelni z oliwą, cebulką i czosnkiem, dodajemy ulubione warzywa, jajka i podgrzewamy je aż idealnie się zetną. Moja zielona wersja to chyba jeszcze mniej…

DSC05089

Borówkowy koktajl lniany

Wszelkiego rodzaju kokotajle to doskonały sposób na nakarmienie swojego organizmu dużą porcją witamin i minerałów pochodzących z warzyw lub owoców. Nie ma lepszego momentu na dawki wartościowych składników prosto od natury, niż okres letni. W tym czasie trzeba się porządnie naładować tym, co oferują nam wszelkie stragany czy nasze ogródki,…

DSC04962

Wegańskie placki z quinoa z salsą z mango i grillowanym halloumi

Pełna wartości odżywczych quinoa, płatki owsiane, ulubione mleko i szczypta soli do smaku-tyle wystarczy, aby zaserwować coś pysznego z do prawdy niewielu składników! Proponowane przeze mnie wegańskie placuszki stanową świetny sposób na przemycenie komosy (a w raz z nią wartościowego białka!) do codziennego jadłospisu. Robi się je błyskawicznie…jedyny haczyk to…

DSC04793

Bezglutenowe ciasto z owocami leśnymi

Ciasto z serii „szybko i na lato”. Jeżeli wróciliście własnie z wakacji, jesteście przejedzeni goframi z bitą śmietaną i lodami, bo pozwoliliście sobie w czasie urlopu na więcej, to to na pewno nie jest moment, żeby pozbawić się wszelkich słodkich przyjemności! Wręcz odwrotnie… W takim przypadku świetnie sprawdzą się wszelkie…

DSC04703

Chleb orkiszowy z ziarnami

Pieczywo to bezapelacyjnie podstawa naszej codziennej diety. Nie ma nic prostszego jak ukrojenie kromki chleba jako dodatek do śniadania, wzięcie pożywnej bułki do pracy, czy też zaserwowanie pełnych kolorów kanapek w porze kolacji. Osobiście należę do grona ludzi, dla których dzień bez dobrego chleba to dzień stracony. tym bardziej bez…

DSC04616

Owsianka z morelami i mieszanką studencką

Orzechy, bakalie, chipsy bananowe…wszystko te składniki to nic innego jak skarbnica dobroczynnych właściwości. Połączenie ich znajdziemy na sklepowych półkach pod skromną nazwą „mieszanki studenckiej”. Niestety, kupując ją warto zerknąć na skład, ponieważ producenci często dodają do niej dodatkowe tłuszcze lub cukry, które stanowią tylko źródło pustych kalorii. Mieszanka wszelkich orzechów,…

1 2 3 7