DSC07293

Domowy krem czekoladowo-orzechowy z daktylami

Szczerze powiedziawszy robienie czekoladowego kremu w domowych warunkach wydawałoby się przy obecnym wyposażeniu półek w sklepie troszkę bez sensu. Po co się męczyć (choć te wcale nie wymaga dużo pracy!), skoro można pójść i w kilka minut nabyć słoiczek po brzegi napełniony rozkoszą czekolady i orzechów? Już wam wyjaśniam po…

DSC07047

Focaccia z pomidorami koktajlowymi i harissą

W kwestii najlepszych imprezowych (i nie tylko) przekąsek nie ma sobie równych. O kim mowa? Oczywiście, że o miękkiej, świeżej i przepełnionej włoską nutą focacci! Jest to wypiek świetny sam w sobie i na dobrą sprawę nie wymaga kombinowania i dodawania dużej ilości dodatków. Wystarczy, że pokroicie ją i podacie…

DSC06982

Poświąteczny detox z zielonym smoothie

Po kilkudniowym świętowaniu czas wrócić do rytmu dnia codziennego. Dla jednych pewnie będzie to czymś w rodzaju wyzwania, dla innych wręcz przyjemnością. W końcu ile można jeść sałatkę jarzynową, rybę po grecku i na dokładkę makowiec lub sernik..! Okres przejściowy pomiędzy Bożym Narodzeniem i Sylwestrem, to zazwyczaj czas pełen przemyśleń…

DSC06902

Korzenne ciasto marchewkowe

Nie wyobrażam sobie zimy bez korzennych aromatów. Cynamon, kardamon, imbir i goździki przemycam wszędzie gdzie się da! Przyprawy te przywołują same smaczne wspomnienia, więc nie sposób się od nich uwolnić.   Dziś moc cynamonu, imbiru i kardamonu przemycimy w nieskomplikowanym, pewnie większości już znanym cieście marchewkowym. Wilgotne, korzenne i z…

DSC06793

Zakręcony chlebek makowy

Święta Bożego narodzenia zbliżają się wielkimi krokami. Na ten czas zapewne każdy zaplanował już potrawy, które pojawią się na świątecznym stole…prawdopodobnie za sprawą tego, że co roku zasiadamy do (zazwyczaj) tych samych potraw. Nic w tym złego i dziwnego. Tradycje związane z tym świętem są piękne, smaczne i przywodzą na…

DSC06524

Quinoa na dobry start

Komosa ryżowa to bogactwo witamin, minerałów i wszelkich związków wpływających korzystnie na zdrowie. Jest bezglutenowa, o delikatnie orzechowym aromacie, bardzo pożywna i dzięki swoim właściwościom wpływa pozytywnie nie tylko na układ trawienny, ale też nerwowy. Czy to oznacza, że jedząc szklankę quinoa dziennie będziemy szczęśliwsi? Tego nie gwarantuję, choć myślę,…

DSC06499

Bananowe muffinki orkiszowe

Znacie ten moment kiedy w lodówce zalega wam kilka poczerniałych bananów, a wy kompletnie nie wiecie co z nimi zrobić? Wyrzucenie ich nie wchodzi w grę (!), dlatego jeżeli macie kilka sztuk wymagających wykorzystania koniecznie wypróbujcie ich w formie muffinek! To taka mała odskocznia od bardzo dobrze znanego chlebka bananowego…

DSC06372

Wegańskie ciasto z gruszkami i orzechami włoskimi

Wegańskie wypieki, czyli minimum produktów i maksimum smaku! Wydawałoby się, że bez jajek, mleka czy masła nie da się zrobić porządnego, smacznego ciasta…a tu zonk! Mleko i olej roślinny, mielone siemię lniane zamiast jajka, roślinny słód i jesteśmy w domu!   Chętni na jesienną, zdrową słodycz? 🙂 Ciasto z gruszkami…

DSC06204

Dyniowe gofry belgijskie

Dynia może mieć tak powszechne zastosowanie, że nie sposób wszystkiego wymienić. Z łatwością można zrobić z niej lekko pikantną zupę, upiec ciasta i inne desery z jej udziałem, stworzyć dyniowy sos do makaronu lub nafaszerować jej mniejsze odmiany mnóstwem dobroci! Dzięki swojej wyjątkowo długiej liście zastosowań możemy ją z łatwością…

DSC06039

Rozgrzewająca zupa z soczewicy i orkiszowo-jaglane podpłomyki

Nadchodzące zimne i krótkie dni wymagają ciepłych i smacznych rozwiązań. Rozgrzewające, pełne kolorów zupy są najlepszym sposobem na walkę z szarą jesienią. Gęste kremy pełne aromatycznych przypraw to totalny „must eat” w tym czasie. Dają możliwość przemycenia w nich mnóstwa warzyw i zdrowych tłuszczy. Dzięki temu praktycznie niepostrzeżenie chronimy się…

1 2 3 8