wyszukiwanie zaawansowane
» » » BIO Mąka orkiszowa biała typ 630
0123
0
BIO Mąka orkiszowa biała typ 630
PolecamyNasz hit

BIO Mąka orkiszowa biała typ 630

Dostępność: Dostępny

Czas wysyłki: 24 godziny

Koszt wysyłki: od 9,99 zł Dostępne formy wysyłki dla oglądanego produktu:Kurier (paczka do 30kg) - 12,99 zł
Paczkomaty (paczka do 25kg) - 9,99 zł

Numer katalogowy: 010

Kod EAN: 5904730193030

Stan produktu: Nowy

Cena: 8,00 zł

Ilość: kg
Dodaj do koszyka

  • Opis produktu
  • Jaką mąkę stosować?
  • Opinie o produkcie (0)
 BIO  PRODUKT POLSKI.

Orkisz już w starożytności był podstawą diety człowieka. W dzisiejszych czasach jest niestety mało popularny i uprawia się go głównie w gospodarstwach ekologicznych.

Mąka orkiszowa bogata jest w białko, błonnik pokarmowy, nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy B, A, E, D, miedź, cynk, selen, żelazo, fosfor, potas, krzem. Produkty wykonane z mąki orkiszowej poprawiają ogólne samopoczucie – przy przemęczeniu, osłabieniu, spadku odporności. Polecane są także przy wielu chorobach oraz do ich zapobiegania. Są to m.in. choroby reumatyczne, nowotworowe, choroby serca i układu krążenia. Polecane są przy podwyższonym poziomie cholesterolu, alergiach, schorzeniach żołądkowo-jelitowych a nawet przy chorobach na tle nerwowym i depresjach.
 
Polecane szczególnie są dwa typy mąki orkiszowej:
- mąka orkiszowa biała typ 700
- mąka orkiszowa razowa typ 2000


Zarówno jedna, jak i druga mąka nadaje się świetnie do wypieku chleba i bułek. Stosować można ją również na naleśniki, czy do ciast, klusek i placków.Mąka orkiszowa typ 700 to mąka biała, zaś mąka typ 2000 jest mąką kremowo-szarą z pełnego przemiału pszenicy orkiszu.

Obie mąki posiadają w swoim składzie wysoką zawartość błonnika, fosforu, nienasyconych kwasów tłuszczowych i magnezu, dzięki czemu mąka orkiszowa to bogate źródło żelaza i białka. Produkty powstałe na bazie tej właśnie mąki poleca się przede wszystkim osobom z problemami skórnymi, czy niestrawnością. Mąka orkiszowa wspomaga obniżanie cholesterolu, polecana jest rekonwalescentom po zawale serca. Jej dużym atutem jest poprawianie odporności.

Podstawowa różnica między mąką typ 700 a 2000, to fakt, iż im wyższy typ mąki, tym więcej w jej składzie substancji mineralnych.

Nikt jeszcze nie napisał opinii do tego produktu. Bądź pierwszy!

Dodaj opinie

Najnowsze przepisy

glowna-dd
chlebek
quinoa-mini

do poczytania

Nasza oferta

NEWSLETTER

Prześlij nam swój adres e-mail, a pierwszy dowiesz się o nowych produktach, najlepszych cenach, promocjach i wyprzedażach.
E-mail marketing automation powered by FreshMail

Płatności

alt
Oprogramowanie sklepu shopgold.pl